Mikä tämä on?

Sano se saameksi -projektissa tutustutaan Suomessa puhuttaviin uhanalaisiin saamelaiskieliin sekä niiden puhujiin. Samalla tehdään kielen elvytystyötä. Projekti käynnistyi helmikuussa 2016.


Niillas vs. Katri
Katri Koivula ja Niillas Holmberg (kuva: Annukka Pakarinen)

Sano se saameksi sai alkunsa, kun suomalainen dokumentaristi Katri Koivula ja saamelainen runoilija Niillas Holmberg istuivat saman baaripöydän ääreen Helsingissä. Katri pyysi Niillasta opettamaan itselleen muutamia fraaseja pohjoissaameksi, koska saamelaiskielet ja -kulttuuri olivat hänelle täysin vieraita. Ilta oli hauska ja se jäi mieleen. Sen pohjalta syntyi idea luoda suomi–pohjoissaame-fraasisanakirja verkkoon, jonne kaikki voisivat ehdottaa haluamiaan fraaseja käännettäväksi.


”Suomalaiset ovat kovia lainaamaan eri kielistä, englannista, ruotsista ja venäjästä. Alkaisiko olla aika, että omasta sukukielestä saamesta lainattaisiin fraaseja?”

Pasi Heikuran kysymys tekijöille Aristoteleen Kantapää-ohjelmassa

Lillen varpuja

Tämä on ensimmäinen puhekieltä sisältävä suomi-pohjoissaame-fraasisanakirja verkossa ja sen tavoitteena on elvyttää saamen kieltä. Opettele pari fraasia ja käytä niitä puheessasi, näin parannat uhanalaisen kielen asemaa. Sanakirja on mahdollista kääntää tulevaisuudessa myös inarin- ja koltansaameksi. Sivustolle on julkaistu myös viisi lyhytdokumenttia, pikaopas saamelaiskulttuuriin, soundboard sekä kaksi kieliaiheista artikkelia.

Noin kolmasosa fraaseista on ehdotettu sanakirjaan sosiaalisen median kautta. Katso millaisella sivulla projekti käynnistyi helmikuussa 2016. Sanakirjan some-kategoriaan on nostettu erikseen muutamia ehdotuksista. Sivulle on lisätty myös opettajille tarkoitettu osio, jossa annetaan vinkkejä sivuston käyttämiseen luokkahuoneessa. Projektia voidaan hyödyntää suomalaisessa kouluympäristössä ja sivuston materiaalin avulla voidaan opettaa saamelaiskulttuurista sekä -kielistä.

Toivomme, että sanakirjasta ja sivustosta on iloa ja hyötyä sekä suomalaisille että saamelaisille! Voit keskustella ja kommentoida aihetta hashtagilla:


Lillen suikerot
#sanosesaameksi
Lillen suikerot

Voit myös seurata projektin jatkoa Facebookissa, lähettää terveisiä ja lukea muistojamme matkan varrelta:

Iloista ja fraasirikasta jatkoa toivottavat,

Katri, Niillas, Samuli, Mikko


Palataan / Gulahallu!