sanosesaameksi

pohjoissaame inarinsaame koltansaame

Mikä tämä on?

Sano se saameksi -projektissa tutustutaan Suomessa puhuttaviin uhanalaisiin saamelaiskieliin: pohjoissaameen, inarinsaameen ja koltansaameen. Samalla tehdään kielten elvytystyötä.


Niillas vs. Katri
Katri Koivula ja Niillas Holmberg (kuva: Annukka Pakarinen)

Sano se saameksi sai alkunsa, kun dokumentaristi Katri Koivula ja runoilija Niillas Holmberg istuivat saman baaripöydän ääreen Helsingissä. Saamelaiskielet ja -kulttuuri olivat Koivulalle täysin vieraita, joten Holmberg opetti hänelle muutamia fraaseja pohjoissaameksi. Ilta oli hauska ja jäi mieleen. Pari vuotta myöhemmin sen pohjalta syntyi idea luoda suomi–saame-suomi-fraasisanakirja verkkoon, jonne kaikki voisivat ehdottaa haluamiaan fraaseja käännettäväksi.


”Suomalaiset ovat kovia lainaamaan eri kielistä, englannista, ruotsista ja venäjästä. Alkaisiko olla aika, että omasta sukukielestä saamesta lainattaisiin fraaseja?”

Pasi Heikuran kysymys tekijöille Aristoteleen Kantapää-ohjelmassa

Lillen varpuja

Sivun sanakirja on ensimmäinen puhekieltä sisältävä saamenkielinen fraasisanakirja verkossa ja sen tavoitteena on elvyttää saamen kieliä. Voit kuunnella fraaseja pohjois-, inarin- ja koltansaameksi. Sivustolle on julkaistu myös viisi lyhytdokumenttia, pikaopas saamelaiskulttuuriin, soundboard sekä kaksi kieliaiheista artikkelia.

Noin kolmasosa fraaseista on ehdotettu sanakirjaan sosiaalisen median kautta. (Katso millaisella sivulla projekti käynnistyi helmikuussa 2016.) Sanakirjan "ehdotetut"-kategoriaan on nostettu muutamia näistä ehdotuksista. Sivulle on lisätty myös opettajille tarkoitettu osio, jossa annetaan vinkkejä sivuston käyttämiseen luokkahuoneessa. Projektia voidaan hyödyntää kouluympäristössä ja sivuston materiaalin avulla voidaan opettaa saamelaiskulttuurista sekä -kielistä.

Vuonna 2017 projektille myönnettiin Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Toivomme, että sanakirjasta ja sivustosta on iloa ja hyötyä kaikille aiheesta kiinnostuneille! Projekti on tältä erää päättynyt, mutta voit jatkaa keskustelua ja kommentoida aihetta hashtagilla:


Lillen suikerot
#sanosesaameksi
Lillen suikerot

Voit lukea muistoja ja tarinoita projektin teosta Facebook-sivultamme:

Iloista ja fraasirikasta jatkoa toivottavat,

Katri, Niillas, Samuli, Mikko


Buorre mátkki!